Monitieteinen BEDLAN-tutkimusryhmä perustettiin vuonna 2009, jolloin joukko biologeja ja kielitieteilijöitä Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistosta alkoi soveltaa biologista viitekehystä ja menetelmiä kieliaineistoon Koneen Säätiön hankerahoituksen turvin. Myöhemmin ryhmämme on muuttunut entistä monitieteisemmäksi ja saanut lisärahoitusta eri tahoilta.
BEDLANissa selvitämme, voiko evoluutiobiologiaan liittyviä teorioita ja tutkimusmenetelmiä käyttää selittämään kielessä esiintyvän vaihtelun muotoutumista murteiksi, lähisukukieliksi ja edelleen erillisiksi kieliksi.
Tutkimuksemme rakentuu perinteisen historiallisen kielitieteen tutkimustuloksiin, sillä sieltä saamme sekä aineiston että runsaasti testattavia hypoteeseja. Kielen muutokseen liittyviä kysymyksiä on pohdittu kielitieteen parissa jo pitkään, ja meidän lähestymistapamme, kielievoluutiotutkimus, testaa empiirisesti näitä esitettyjä hypoteeseja evoluutiobiologian ja sen lähialojen laskennallisin ja sitä kautta objektiivisin menetelmin.
Tutkimme näitä kysymyksiä uralilaisten kielten aineistolla. Sen lisäksi, että tutkimme koko kieliperhettä, perehdymme tarkemmin itämerensuomalaisiin kieliin ja suomen kielen murteisiin. Aineistonamme on mm. Kotimaisten kielten keskuksen (KOTUS) avulla koottu aineisto uralilaisista kielistä sekä 80 vuotta vanha suomen kielen murreaineisto.